SPF (Sun Protection Factor)


profielfoto eigenaar Beauty in Progress

Waar staat SPF (Sun Protection Factor) voor?

Veel mensen vragen zich af, waar staat SPF eigenlijk voor? De SPF ofwel "Sun Protection Factor" staat voor de factor van de duur van bescherming die het product biedt tegen de UV-straling van de zon. Hoe hoger de factor is, hoe langer je de huid kunt beschermen tegen verbranding door de zon.
De factor is dan dus ook een relatieve maat die aangeeft hoeveel langer iemand mét zonnenbrandcrème in de zon beschermd is ten opzichte van zonder bescherming.

Hoe lang ben je beschermd?

Hoe lang je beschermd bent is dan dus ook afhankelijk van een heleboel factoren zoals bijvoorbeeld de zonsterkte, het type huid en of de huid mogelijk al gewend is aan de zon. De huid zorgt zelf namelijk ook voor bescherming en deze is aan het begin van het seizoen anders dan later in het seizoen. Daarom is het ook niet verstandig om altijd met een factor 50 te smeren aangezien de huid hierdoor niet de kans krijgt zich aan te passen aan de sterkte van de zon.

Voorbeeld:
Stel iemands huid zou zonder bescherming van zonnebrandcrème verbranden na 10 minuten.
Dit zou betekenen dat je met een factor 15 dus 150 minuten (2,5 uur) bent beschermd en met een factor 30 dan 300 minuten (5 uur).

Deze stelling is natuurlijk heel zwart-wit, want zoals we net al zeiden is dit van vele factoren afhankelijk.
Het is dan ook van belang dat de beschermingslaag goed wordt aangebracht en in stand wordt gehouden.
Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld maar tot 50% van de benodigde zonnebrandcreme opsmeren, dus zorg ervoor dat je ruim voldoende smeert.
Tevens verminderd de kracht van de beschermingslaag door zwemmen, zweten, het liggen op je handdoek, etc. Daarom wordt geadviseerd minimaal iedere 2 uur in te smeren om deze laag in tact te houden.

Kortom als je van plan bent 2 uur in de zon te blijven in bovenstaande voorbeeld bied de SPF 15 voldoende bescherming mits goed aangebracht. Ga er dus verstandig mee om.

Handige weetjes.

- Wist je dat naarmate de zonnebrand ouder wordt de factor verlaagd. Bewaar deze daarom niet te lang en zet hem op een donkere plek.

Relevante producten bij 'SPF' :

Eternal Glow Foundation SPF 25
Moisturising Sun Protective Water SPF 50
Sun Protection Lotion SPF 15
Sun Protection Lotion SPF 40
Advanced Repair Lip Balm
Multifunctional Primer SPF30